درمان آسم و تنگی نفس از دیدگاه استاد دکتر کردافشاری

درمان آسم و تنگی نفس از دیدگاه استاد دکتر کردافشاری

در فصل پاییز و زمستان که تراوش مواد رطوبی از سر زیاد است، بیماری‌های ریوی بسیار رخ می‌هد. به طور کلی هوای سرد برای ریه ضرر دارد. پس پوشاندن سینه و ریه مخصوصا در هوای سرد از ضروریات است.

ورزش:

ورزش برای بیمار آسمی مناسب است اما در ابتدا سبک و به آهستگی باشد و کم کم بر سرعت و مدت آن افزوده شود. اما باید جانب احتیاط را در حین ورزش کردن نگه داشت که مبادا ماده (مواد زائد یا اخلاط رسوب کرده) به حرکت دربیاید و باعث خفگی شود. برای ورزش ریه، بعد از پاکسازی به وسیله اسهال و قی با صدای بلند آواز خواندن یا قرآن خواندن، نفس عمیق کشیدن و دمیدن (فوت کردن با شدت) مناسب است.

روغن مالی:

روغن مالی سینه با روغن شوید یا روغن سوسن یا روغن نرگس یا مالیدن پشت و جلو و پهلوهای سینه و کتف با دست به نرمی، ابتدا آهسته بعد به تدریج قوی مفید است. اگر بعد ماساژ احساس خستگی به وجود آمد، روغن یاسمن یا شب بو بمالند. ماساژ سینه و دست‌ها با پارچه‌های زبر و ضخیم و ماساژ معتدل نیز مفید است.

غذای بیمار مبتلا به آسم و تنگی نفس باید سبک و کم حجم ولی مقوی باشد.

غذاها و نوشیدنیها :

مصرف غذاهای لطیف مثل آب و عسل، زرده تخم مرغ عسلی و گوشتهای کبک، بلدرچین و…

و پرهیز از غذای غلیظ مثل فست فودها و گوشت گاو بسیار مهم است.

باید میان نوشیدنی و غذا فاصله باشد. تا 2 ساعت بعد از غذا آب نوشیدن ممنوع است. هر چه دیرتر و کمتر آب بنوشند بهتر است. آب به صورت جرعه جرعه (بهتر است در 3 جرعه) نوشیده شود. اگر به جای آب ماءالعسل (آب عسل) مصرف شود بسیار مفید است. شکم باید همیشه نرم باشد و لینت داشته باشد. چغندر پخته برای لینت دادن مناسب است.

گوشت‌های مفید برای مبتلایان به آسم و تنگی نفس (مخصوصا رطوبی):

گوشت خروس، گنجشک، کبک، دراج، کبوتر، قرقاول، آهو، قلب حیوانات حلال گوشت.

سبزی‌های مفید:

سداب، کرفس، نعناع، آویشن‌تازه، بادروج (تره خراسانی، ریحان کوهی)، چغندر، برگ ترب، پونه ، کدو حلوایی، مرزه، شوید.

تنقلات مفید:

بادام شیرین، پسته، چلغوزه، انجیر خشک، مویز

ادویه‌جات مفید:

زیره، سیاه دانه، کندر، دارچین، زعفران، زنجبیل .

غذاهای مفید:

غذایی که در پختن ماده رطوبی و بلغمی و بیرون دادن آن از راه دهان کمک کننده است آبگوشت با گوشت خروس (ترجیحاًپیر) است. زرده تخم مرغ نیم برشت نیز مفید است. (تخم مرغ آب پز عسلی)

نخودآب:

نخود را 24 الی 48 ساعت در آب خیسانده با گوشت‌های مناسب نام برده و پیاز پخته، شوید خشک به آن اضافه شود. در آخر روغن بادام و ادویه‌جات افزوده شود.

مصرف شوربای (آش ساده) جوجه مرغ یا خروس پیر یا گنجشک با نان تنوری، ماءاللحم (آبِ گوشت پخته شده با کمی ادویه)، کباب با نان، نان برشته با عسل، نانی که در خمیر آن انیسون، سیاه دانه، زیره بریزند مفید است، همچنین حریره سبوس گندم با مغز بادام پوست کنده و شکر یا حریره آرد باقلی، نبات و روغن بادام شیرین کنجد پوست کنده با شکر (کارامل کنجد). مربای زنجبیل، مربای انجیر، مربای بالنگ که با عسل درست شده باشند مفید است.

روغنی که در غذای بیمار آسمی مصرف می‌شود بهتر است روغن بادام شیرین و روغن حیوانی باشد.

نوشیدنی‌های مناسب:

شربت عسل، اگر به جای آب از شربت عسل استفاده شود بسیار مفید است. اگر در آبی که از آن ماءالعسل درست می‌شود، افتیمون جوشیده باشد، خاصیت آن بیشتر می‌شود. یک تا 2 قاشق غذا خوری افتیمون را در پارچه بسته، در آب در حال جوشیدن به مدت 5-3 ثانیه قرار دهید پارچه را در آورده و آن را در آب بفشارید. افتیمون در این بیماری بسیار مفید است. شربت عسل با کمی عرق رازیانه نیز به جای آب توصیه می‌شود.

شربت زعفران: از مجربات در این بیماری نوشیدن شربت زعفران یا آب عسل با زعفران است. زعفران مقوی دستگاه تنفسی است. نصف قاشق چایخوری زعفران در 5/1-1 لیوان آب دم کرده با عسل در طول روز هر 3-2 ساعت 1 فنجان میل شود.

ماءالشعیر با عسل: مقداری جو پوست کنده را در14-20 برابرش آب بخیسانند سپس‌‌روی شعله ملایم گذاشته، به محض شکفته شدن جوها شعله را خاموش کرده تا جو ته نشین شود. آب بالای آن را صاف کرده و با عسل بنوشند.

شربت انجیر، شربت مویز (یا شربت رضوی)، چای یا دمنوش زوفا، عرق زنیان از نوشیدنی‌های مناسب این بیماری به شمار می‌آیند.

اگر آسم از خشکی ریه باشد: ماءالشعیر، شیر بز، شیر گوسفند، شیر الاغ، شیر گوسفند با ترنجبین، غذاهای تر و چربی دار، روغن بادام در حریره‌ها مناسب است. در آسم سوداوی شیر شتر، شیر گوسفند و الاغ مفید است.

اگر علت آسم از مشکلات قلبی باشد: سیب، انار ترش و شیرین، موز، زرد آلو، شفتالو، خربزه، لیمو شیرین میوه‌های خوشبو و بوییدن آنها، بوییدن گل‌ها و عطریات خوشبو خوب است. شربت سیب شیرین، شیر گوسفند با ترنجبین، سوپی که از ماش و جو پوست کنده، روغن بادام، کدو و اسفناج وگوشت بزغاله درست شده باشد، ماءالشعیر مناسب است.

پرهیزات بیماران آسمی (علاوه بر پرهیزات عمومی ذکر شده):

در هنگام دراز کشیدن به پشت، درد آسم شدت می‌یابد لذا بیمار آسمی نباید به طور طاق باز و به پشت بخوابد. خواب زیاد مضر است به ویژه خواب روز. زیان آورترین چیز برای این بیماران خوابیدن بلافاصله بعد از غذا است. تا حد امکان از زیاد حمام کردن پرهیز شود به ویژه بعد از غذا خوردن نباید فورا به حمام رفت. باید از پرخوری، خوردن غذا‌ها و نوشیدنی‌های سرد و تر در آسم و تنگی نفس بلغمی و رطوبی و نزلی اجتناب نمود. از چیزهای تند و محرک و همه ترشی‌ها احتراز شود مگر سرکه و سکنجبین که اگر حرارت نباشد و آثار نزله و مشکلات گوارشی نباشد می‌توان مصرف کرد. سرخ کردنی، غذاهای چرب و روغن دار، چربی، ماهی تازه، شیر، ماست، میوه‌های تر (هندوانه، خیار، نارنگی، پرتقال و…) مخصوصا در آسم رطوبی ممنوع است. از حبوبات نفاخ (لوبیا، عدس، باقلی و…) و تمامی مولدات نفخ و ریاح، غذاهای غلیظ قابض ترش پرهیز شود.

چند توصیه برای مبتلایان به بیماری آسم

– خوردن سقز با عسل، جویدن زیره سبز به طور مرتب، مصرف ریوند موجب خروج رطوبات و اخلاط از سینه می‌شود.

– زیره کوبیده با سرکه ترکیب شده از داروهای مفید و نزدیک به اعتدال است.

– لیسیدن و مکیدن سیاه دانه کوبیده یا آسیاب شده که بلافاصله با عسل ترکیب شود. تخم کتان نیم کوب شده را جوشانده، صاف کرده با عسل بلیسید.

– خوردن کبر نمکین قبل از غذا

– استفاده از قلیان عرق نعناع، به این صورت که در مخزن قلیان بدون زغال و تنباکو به جای آب، عرق نعناع و دو سه قطره اسانس نعناع ریخته و در طول روز چندین مرتبه استفاده شود. یا غروب ها از آن استفاده شود و هر چند روز 1 بار عرق نعنا عوض شود ولی هر روز چند قطره اسانس نعنا اضافه شود.

– آب‌پز شنبلیله و مویز از داروهای مفید برای آسم و تنگی نفس است. مویز دانه برداشته و شنبلیله را به اندازه مساوی با سه برابر آب (ترجیحا آب نیسان) خوب جوشانده تا له شود. سپس صاف نموده، عسل به آن اضافه کرده مجددا پخته، کف آن را برداشته تا به قوام شربت برسد. مقدار مصرف آن روزانه 85 گرم است.

– آب‌پز شنبلیله، انجیر و عسل قبل از غذا مصرف شود. شنبلیله را با انجیر خشک درشت جوشانده، صاف نموده آب آن را با عسل بپزند تا غلیظ شود و به قوام بیاید چند ساعت قبل از غذا در صورتی که تب نباشد مصرف شود. می‌‌‌توان به این آب‌پز پونه نیز افزود.

– عسل، آرد بذر کتان، روغن بادام شیرین، مغز بادام شیرین پوست کنده، مغز پسته را باهم خوب مخلوط کرده تا مثل شکلات شود. مقداری از آن را در دهان نگه داشته و بمکند.

– اگر تقریبا 5/1گرم حلتیت (آنغوزه) خورده و بعد از آن آب جوشانده انجیر، زیره سبز، انیسون و زیره سیاه مدبر با سرکه (زیره‌ای که یک شب در سرکه خیسانده شده باشد) بنوشند از تنگی نفس راحت می‌شوند.

– جوشانده شنبلیله: شنبلیله 5/12گرم، بنفشه 5گرم، بادیان رومی، مویز 30عدد همه را جوشانده، صاف نموده با قند یا عسل شیرین نمایند. هر روز به مقدار 40 مثقال مصرف شود.

– یکی از بهترین داروهای ضد عفونی کننده ریه و روده: مقداری سیر را در شیر جوشانده و قدری عسل به آن اضافه نمایید و کم کم به بیمار بدهید.

– یکی از بهترین ملطفات سکنجبین عنصلی است.

– در اطفال آب رازیانه تازه (یا عرق رازیانه) با شیر ترکیب شود.

– بخور دادن مفید است (بابونه+ مرزنجوش+ آویشن+ پونه+گشنیز+اسطوخودوس و…)

– استفاده از قرص پادزهر احمدیه 3-2 تا صبح 3-2 تا ظهر 3-2 تا شب با عرق بید و عسل مفید است

– استفاده از حب بید روزی 4 الی 6 عدد با عرق بید و عسل یا دمکرده پوست بید 15 گرم + ریشه کاسنی 10 گرم+ریشه شیرین بیان 10 گرم+زوفا 7 گرم +پر سیاوشان 7 گرم+ عناب + سپستان هر کدام 10 دانه با شکر سرخ یا ترنجبین مفید است

– استفاده از شربت زوفا / هر 4 ساعت 1 قاشق عذا خوری با عسل و کمی پودر ضد سرفه مفید است.